четвер, 2 травня 2024 р.

Майстерку із писанкарства “Від писанки до перемоги: обереги як символ мирного життя” провели у Костопільському ліцеї №1 ім.Т.Г.Шевченка.

На майстер-класі діти навчалися розписувати обереги. Малювала писанку разом із учнями 5-Б класу досвідчена писанкарка  КЗПО "Центру дитячої та юнацької творчості" Костопільської міської ради пані Зоряна Кірноз.

Наші предки розписували яйця ще за часів Київської Русі, а то й раніше. Вони вірили, що писанки мали велику силу — оберігали від пожеж, лікували хвороби, захищали поля від шкідників.

Українці зображували на писанках все, що їх оточувало: тварин, птахів, предмети побуту, наприклад, грабельки, релігійні символи та навіть людські фігури.

Зараз такі святкові ритуали, як-от спекти Паску, прикрасити кошик, розмалювати писанку особливо нам потрібні, бо зміцнюють наш дух і віру. Адже які б лихі події не відбувалися, у нас є те, що гуртує, те, що дарує нам мир у серці. І життя триває у Христовому Воскресінні.

Нехай кожна краплина воску, кожна лінія та плямка фарби на долоні стане нашої зброєю і оберегом. Бо згинуть наші воріженьки, як роса на сонці, і розтануть, наче віск від полумʼя.



Немає коментарів:

Дописати коментар